inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten, meestal in een periode van 8 weken achter elkaar, dus in een compacte periode te volgen.
De cursus is ’s middags, van  ca. 14.30-17.30 (exacte dag nader te bepalen), incl. een korte pauze.

Hoofddocent is Jacqueline Snoeker (muv les 4).

Onderstaand een globaal overzicht van het lesprogramma:

  1. Introductieles: kennismaking van de deelnemers, doel van het programma, korte opsomming van de spelers in de wijnbusiness (producenten, agenten, importeurs, groothandels, retailers, vakhandel, horeca, consumenten), organisaties als INAO, CIVB, Consejo’s, Consorzio’s, Wines of Chile, California, e.d. Korte beschrijving van de belangrijkste produktielanden (cijfermatig) en de Nederlandse markt.
  2. Verdieping in productie/producenten  (Hoe werken zij? Diverse ondernemingsvormen; Europa vs. Nieuwe Wereld; oogstrisico’s; wijngaarden ja/nee; (zelf) bottelen; export; duurzaamheid; keuzes maar ook beperkingen en uitdagingen waar producenten mee geconfronteerd worden)
  3. Verdieping in inkoop en category management, vanuit het perspectief van de retailer, importeur, horeca. (wat verstaan we onder professionele inkoop? En wat zijn de belangrijke aspecten van category management?)
  4. Logistiek en finance (leadtimes; kwaliteitsmonitoring; incoterms; heffingen; allerlei praktische aspecten; diverse elementen tav calculaties)
  5. Marketing en verkoop, vanuit het perspectief van de producent, importeur, retailer, horeca. (Wat is marketing eigenlijk? Hoe zet je het in? En wat maakt een verkoper een goede verkoper?)
  6. Ontwikkeling van trends, social media, online. (Hoe komen trends tot stand? Welke trends zijn merkbaar? Wat is de impact van social media? Welke kansen zijn er? En wat doet de online handel? Welke ontwikkelingen zijn er te verwachten?)
  7. Les met onderwerp naar keuze van de deelnemers, in overleg met de deelnemers te beslissen aan het einde van les 5.  Bjv.: rollenspel onderhandeling inkoper/verkoper oefenen , of: vgl. “merk”wijnen vs. appellatiewijnen, of: verdieping van een eerder behandeld onderwerp, of …
  8. Laatste les: paneldiscussie met een aantal vooraanstaande spelers in de Nederlandse wijnmarkt over hun rol, kansen/bedreigingen, trends, hun toekomstvisie.

Certificaat

Aan het eind van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname. Er vindt geen examen o.i.d. plaats.

Register Vinologen kunnen PE-punten verdienen door het volgen van deze cursus.

Zie daarvoor verder www.registervinoloog.nl.